Wanneer stap je over naar een groter autostoeltje?

Uitgelicht

06 jun, 2016

Je kind zit in een maxicosi achter in de auto, terwijl het even oude dochtertje van je nicht al in een groter autostoeltje zit. Je man zegt dat je kind nu hij op de basisschool zit wel in een zittingverhoger kan, jij twijfelt. Hoe zit het ook alweer? Wanneer gaat je kindje over naar een groter autostoeltje of een zittingverhoger?

15% zit in verkeerde autostoel

Uit onderzoek van de Taskforce kinderveiligheid blijkt dat 15% van de kinderen in de verkeerde autostoel zitten. Veel ouders stappen te vroeg over naar een groter autostoeltje. 33% stoeltjes is niet goed bevestigd en 41% zit niet goed. Weet jij hoe het zit?

Autostoeltjes ingedeeld op gewicht

Heb je een autostoeltje met een oranje keuringslabel met ECE/R44 erop? Dan is het afhankelijk van het gewicht van je kind welk autostoeltje geschikt is.

  • De babyautostoel (maxicosi) is geschikt voor kinderen tot 13 kg. Is je kind lichter dan 13 kg, maar komt de bovenkant van het hoofd boven de rand uit? Ook dan kun je overstappen naar een kinderautostoel. Overigens is het niet erg als de beentjes boven de rand uitsteken.
  • De kinderautostoel is er voor kinderen van 13 tot 18 kg. Je kind kijkt met de rijrichting mee. Tegen de rijrichting is veiliger en is mogelijk bij bepaalde soorten kinderautostoeltjes. Mag je kind qua gewicht al naar een zittingverhoger, maar past hij nog wel in de kinderautostoel? Houd dan de kinderautostoel nog wat langer aan. Dit is veiliger.
  • Kinderen vanaf 18 kilo kunnen een zittingverhoger gebruiken. Voordeel van een zittingverhoger met rugleuning is dat deze betere bescherming biedt bij een zijwaartse aanrijding. Zorg dat de gordels goed over de heupen en sleutelbeen heenlopen.
  • Kinderen langer dan 1,35 meter mogen gebruikmaken van alleen de gewone autogordels. Zit de gordel dan niet goed, gebruik dan nog even de zittingverhoger.

Autostoeltjes op lengte en leeftijd

Tegenwoordig zijn er ook i-Size autostoeltjes op de markt die zijn ingedeeld op de lengte van het kind. Bij i-Size stoelen worden kinderen langer achterwaarts vervoerd en zijn daardoor nog veiliger. Wel moet je auto beschikken over zitplaatsen die i-Size ready zijn.

Kijk op de website autostoeltjes.veiligheid.nl voor meer informatie over een goede bevestiging van het stoeltje, gordels, je kind vastmaken, ISOFIX, de regels voor bijzonder vervoer en nog veel meer.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer Artikelen

De Nationale Voorleesdagen zijn op 25 januari begonnen, speciaal voor de kleintjes die nog niet zelf kun

Meer dan de helft van de vrouwen die net een baby heeft gekregen, voelt zich soms - of heel vaak - alleen.

Seksuele voorlichting: het hoort bij de opvoeding, maar veel ouders vinden het

Ouders Lokaal De Ronde Venen

Lokaal samenwerking

Ouders lokaal werkt o.a. samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Buurtgezinnen, Stichting Tympaan De Baat en Stichting Verantwoord Gamen

Chat provider: LiveChat