Verbinding binnen je gezin

Uitgelicht

30 dec, 2019

De feestdagen zijn een uitgelezen gelegenheid om als gezin je met elkaar te verbinden. Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met je kind, dan zorgt dat voor jullie allebei voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen. Je kind zal daardoor sneller jouw opvoeding en aanwijzingen accepteren. Als er niet voldoende verbinding is met je kind dan zullen opmerkingen (zoals “Doe je schoenen aan”, “ruim je kamer op”, enzovoorts) als kritiek en afwijzing voelen voor je kind. Maar als je in verbinding staat met elkaar, zal je kind eerder geneigd zijn om mee te werken en naar je te luisteren. Het hebben van verbinding met anderen is zelfs één van de drie psychologische basisbehoefte!

Als gezin is het lang niet altijd makkelijk om het gezellig te houden. Hoe zorg je ervoor dat je het fijn hebt met elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen graag tijd met elkaar doorbrengen? Bij het krijgen van een gelukkig gezin hoort een goede verbinding.

Samen leven met elkaar is niet altijd makkelijk. Je moet rekening houden met elkaar. Iedereen heeft weleens een mindere dag en emoties hebben een wisselwerking op elkaar. Daarnaast zorgt het opvoeden van kinderen voor flink wat uitdagingen, waardoor je makkelijk in een negatieve spiraal terecht kunt komen. Juist daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor veel fijne momenten samen. Hierdoor kun je meer van elkaar hebben als het even tegen zit. Voor een kind is het goed om op te groeien in een veilige, positieve omgeving. Dit heeft veel voordelen voor hun ontwikkeling. Kinderen presteren beter op school en ontwikkelen een positiever zelfbeeld.

Het is niet realistisch om het altijd gezellig met elkaar te hebben, en dat hoeft ook helemaal niet. Je kind leert in een gezin omgaan met verschillende emoties, ook met boosheid, irritatie en verdriet. En je kind leert hoe je rekening met elkaar kunt houden en hoe je een ander kunt helpen als die het moeilijk heeft. Wil je dit je kind leren? Zorg dan dat je na een ruzie of boosheid het contact weer met elkaar herstelt.

Blijf naar elkaar toegroeien
Als je zou moeten omschrijven hoe het gaat met de onderlinge relaties in je gezin, wat zou je dan zeggen? Hoe is de onderlinge verbinding? En is dat het laatste jaar sterker geworden? Of juist wat minder?

Relaties in je gezin zijn altijd in ontwikkeling. Soms groei je naar elkaar toe, soms bij elkaar vandaan. Het naar elkaar toe groeien gaat bijna nooit vanzelf, maar uit elkaar groeien wel en vaak onopvallend. Bijvoorbeeld na een periode van drukte waarin je geen tijd voor elkaar hebt vrijgemaakt. Tip: Sta met regelmaat eens even stil en ontdek hoe de verbindingen zijn in je gezin en wat er nodig is om deze nog meer te verstevigen. Klik hier voor 10 tips.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer Artikelen

De Nationale Voorleesdagen zijn op 25 januari begonnen, speciaal voor de kleintjes die nog niet zelf kun

Meer dan de helft van de vrouwen die net een baby heeft gekregen, voelt zich soms - of heel vaak - alleen.

Seksuele voorlichting: het hoort bij de opvoeding, maar veel ouders vinden het

Ouders Lokaal De Ronde Venen

Lokaal samenwerking

Ouders lokaal werkt o.a. samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Buurtgezinnen, Stichting Tympaan De Baat en Stichting Verantwoord Gamen

Chat provider: LiveChat