Volwassenen die vinden dat hun ouders tijdens hun jeugd goed met geld omgingen, doen dit later zelf ook. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde Nibud-onderzoek ‘Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene’. Goed voorbeeld, doet dus goed volgen. Daarnaast kun je als ouder je kind helpen om met geld om te leren gaan. Ook scholen dragen bij.
Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, leg je de basis voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. In de Week van het geld, een initiatief van Platform Wijzer in geldzaken, worden er diverse activiteiten georganiseerd op scholen. Denk aan gastlessen door medewerkers van banken en verzekeraars en workshops.
Hoe kun je als ouder je kind met geld leren omgaan? Het platform ‘Wijzer in geldzaken’ helpt je graag verder. Hier vind je praktische hulpmiddelen, zoals een checklist zakgeld geven, uitleg hoe je je kind leert sparen, werkbladen voor thuis, nuttige geldtips voor jongeren met een bijbaan.
Tot slot: deze interessante weetjes uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken, in het kader van de Week van het geld, willen we je niet onthouden:
- Het aantal kinderen dat iets extra’s verdient met klusjes is gedaald van 61% in 2011 naar 49% nu.
- Vier op de vijf kinderen van 8 t/m 11 jaar krijgt zakgeld van de ouders
- 86% van de kinderen spaart minstens de helft van het zakgeld. 14% geeft het meeste geld weer uit.
- Tweederde van de kinderen, zowel jongens als meisjes, besteden hun geld aan speelgoed.
- Ruim driekwart van de kinderen zegt goed na te denken voordat ze iets kopen.
- De helft van de kinderen heeft desondanks weleens spijt gehad van een aankoop.
Reactie toevoegen