Mediawijsheid 9-12 jaar

Uitgelicht

27 okt, 2018

Vanaf negen jaar is je kind al een prepuber. Dat merk je ook aan het mediagedrag. Je kind maakt een sprong in logisch denken en wordt kritisch over wat het leest, ziet en hoort. En dus ook over media, waaronder reclame. Je zoon of dochter ziet de valse boodschappen in reclame, doorziet ‘special effects’ in films en krijgt een hekel aan ‘nep’ en slecht gemaakte media. 

Sparen en verzamelen
Op deze leeftijd houden kinderen van sparen en verzamelen: van kaartjes, Pokemon, punten, zakgeld, en alle acties van supermarkten. Maar dus ook van zaken die je in games kunt sparen en winnen. Misschien krijgt je kind ook ineens veel belangstelling voor de natuur, waar je ook van alles kunt verzamelen en kunt indelen in groepen. Door te kijken en vergelijken krijgt je kind grip op de wereld. Kinderen zeggen in deze periode vaak dat ze ‘wetenschapper’ willen worden. Help je kind om apps te ontdekken die bij deze behoefte passen.

Zonder dat ouders het weten
Op deze leeftijd hebben de meeste kinderen een eigen game console, zoals een Wii, DS, een Playstation of een Xbox. Je kind zit nu bijna elke dag op internet, voor spelletjes en sociale contacten. Het ontdekt virtuele spelwerelden zoals Minecraft, Habbo Hotel, Moviestar Planet, avonturengames zoals Runescape of is actief met een voetbalspel (Fifa). Je kind ontdekt nu van alles in de media zonder dat jij als ouder dat weet. Ook vraagt je zoon of dochter niet meer eerst toestemming om iets te mogen doen, of een game te mogen spelen. Dat is niet omdat je kind dingen stiekem wil doen, maar het wordt steeds zelfstandiger. Steeds vaker gamen kinderen op deze leeftijd via een tablet (als ze die hebben) en gaan ze zelf op zoek naar nieuwe, interessante apps.

Tips:

 1. Geef je kind nog wel grenzen en praat over al zijn media-ervaringen. Op deze manier leert je kind bewust omgaan met media.
 2. Van gamen kan je kind ook veel leren.
 3. Je ziet nu steeds minder van wat je kind online doet. Het is wel belangrijk dat je weet wat je zoon of dochter leuk vindt om te doen.

Tv-kijken
Je kind heeft in deze fase een grote belangstelling voor tv-series waarin kinderen de hoofdrol spelen, zoals Spangas. Maar je kind kijkt ook graag naar soaps als Goede Tijden, Slechte Tijden, en andere tv voor volwassenen. Dat komt ook doordat het nu de ondertitels goed kan lezen. Nederlandstalige spelshows en politieseries doen het ook goed. Je kind vindt het leuk om hier met het hele gezin naar te kijken. Op deze leeftijd geniet je kind dus nog steeds van ‘samen’ iets doen met media. Maar online zitten kinderen dan steeds vaker ieder op een eigen plek, op afstand van elkaar iets samen te doen. Het is normaal dat je zoon of dochter zich soms terugtrekt op de eigen kamer.

Sociale media
Via internet is je kind vooral met zijn eigen vrienden in contact (meestal niet met vreemden), en meestal in een game. Maar ook al via sociale media zoals Facebook, Instagram of Snapchat. Vanaf 11 jaar gaan sommige kinderen contact met vreemden spannend vinden. Dat hangt samen met de puberteit. Zorg dat je kind regels heeft over hoe je omgaat met mensen die je niet kent.

YouTube
YouTube is nog steeds favoriete website nummer één. Steeds vaker willen kinderen net als hun favoriete vloggers zelf ook een YouTube-kanaal beginnen. Sommigen doen dat ook en lang niet altijd weten ouders daarvan.

Tip: Houd in de gaten wat je kind op YouTube doet. Eigenlijk moet je kind 13 jaar oud zijn voordat het een YouTube-account mag aanmaken. Je hebt dus alle recht om mee te kijken. Ook is het belangrijk dat je praat over de gevolgen voor je privacy en dat je kind niet zomaar iedereen kan filmen en dan online zetten. Zie ook de serie over YouTube van Bureaujeugdenmedia.nl.

In-app aankopen en reclame
Veel apps laten reclamelinks zien die je naar een andere website leiden. Ook kun je vaak uitbreidingen kopen in de app. Gratis is dus niet altijd gratis. Maak duidelijke afspraken met je kind over online betalingen en praat over online reclame.  Stel je tablet zo in, dat je kind geen extra geld kan uitgeven in de AppStore of bij GooglePlay. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind eerst toestemming vraagt om iets te kopen of schaf een prepaid-card aan. Als je kind meer geld heeft uitgegeven dan een kind van die leeftijd kan betalen, dan kun je dit geld meestal terugkrijgen. Maar voorkomen is beter.

Tips:

 1. Geef grenzen aan bij het gebruik van media.
 2. Praat over veilig internet en geef regels.
 3. Praat ook over internet en seks.
 4. Vragen over mediaopvoeding? Kijk op Mediaopvoeding.nl

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer Artikelen

De Nationale Voorleesdagen zijn op 25 januari begonnen, speciaal voor de kleintjes die nog niet zelf kun

Meer dan de helft van de vrouwen die net een baby heeft gekregen, voelt zich soms - of heel vaak - alleen.

Seksuele voorlichting: het hoort bij de opvoeding, maar veel ouders vinden het

Ouders Lokaal De Ronde Venen

Lokaal samenwerking

Ouders lokaal werkt o.a. samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Buurtgezinnen, Stichting Tympaan De Baat en Stichting Verantwoord Gamen

Chat provider: LiveChat