Je kind kwijt/vermist, wat nu?

Uitgelicht

29 mei, 2016

Op 25 mei was het de Dag van het vermiste kind. Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind kwijt of vermist. Het kan elke ouder een keer overkomen. Gelukkig worden de meeste kinderen teruggevonden. Wat moet je doen als je kind vermist is? En kun je het voorkomen?

Video met stappenplan

Amber Alert en een politiedeskundige leggen je in een nieuwe video uit welke stappen je kunt nemen als je kind vermist is.

Kun je het voorkomen?

Het is nooit volledig te voorkomen dat je je jonge kind kwijt raakt, ook al let je nog zo goed op. Wees extra alert op drukke plaatsen, zoals in een dierentuin, tijdens een theatervoorstelling, op het strand. Als je deze plekken bezoekt kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Gaat je kind spelen in de speeltuin laat dan duidelijk zien waar jullie gaan zitten. Houd wel altijd een oogje in het zeil, vooral op nieuwe plekken. Je kind kan er moeite mee hebben om zich te oriënteren en jullie niet terugvinden.
 • Schrijf het nummer van je mobiele telefoon op de hand, arm of tshirt van je kind en leg uit dat mensen daar naartoe kunnen bellen als je kind je kwijt is. Je kunt tegenwoordig ook polsbandjes of kettingen kopen waarmee omstanders je terug kunnen vinden.
 • Het is prettig als je kind kleren aan heeft met opvallende kleuren, zodat je hem of haar goed in de gaten kunt houden.
 • Zorg dat je een recente foto in je portemonnee hebt van je kind en goed weet welke kleren je kind draagt.
 • Spreek met je kind duidelijke grenzen af als hij of zij buiten gaat spelen. Tot de paaltjes, tot het eind van de stoep, tot het parkeerterrein. Maak je kind niet bang, maar leg wel uit dat hij het moet komen zeggen als hij bij een buurkind thuis gaat spelen, nooit zomaar een snoepje aanneemt en niet met vreemden meegaat.

GPS-tracking?

Er zijn tegenwoordig apps die je op je smartphone kunt installeren waarmee de gps-locatie van de mobiele telefoons van je gezinsleden getraceerd kunnen worden. Het is heel persoonlijk of je je kind altijd in de gaten wilt kunnen houden en gebruik wilt maken van dit soort apps. Vraag is ook of je kind wel gevolgd wil worden. Denk hier goed over na en praat erover met elkaar. 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer Artikelen

De Nationale Voorleesdagen zijn op 25 januari begonnen, speciaal voor de kleintjes die nog niet zelf kun

Meer dan de helft van de vrouwen die net een baby heeft gekregen, voelt zich soms - of heel vaak - alleen.

Seksuele voorlichting: het hoort bij de opvoeding, maar veel ouders vinden het

Ouders Lokaal De Ronde Venen

Lokaal samenwerking

Ouders lokaal werkt o.a. samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Buurtgezinnen, Stichting Tympaan De Baat en Stichting Verantwoord Gamen

Chat provider: LiveChat