• De Ronde Venen
Ouderslokaal
test

Mediawijsheid kinderen 9-12 jaar

Vanaf negen jaar is je kind al een pre-puber. Dat merk je ook aan het mediagedrag. Je kind maakt een sprong in logisch denken en wordt kritisch over wat het leest, ziet en hoort. En dus ook over media, waaronder reclame...

Lees meer
test

Mediawijsheid Kinderen 6-9 jaar

Veel kinderen zijn nu gemiddeld al twee uur per dag bezig met media. Ook lezen hoort daar bij. Ze besteden ongeveer 70 minuten aan tv en 30 minuten aan gamen.

Lees meer
test

Broertjes en zusjes: Hoe houd je het gezellig?

Het komt in bijna alle gezinnen met twee of meer kinderen voor; ruzie tussen broers en zussen. Ze schreeuwen naar elkaar, treiteren en slaan elkaar of vliegen elkaar letterlijk in de haren.  Wist je dat thuis ruzie maken met je broer of zus belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen?

Lees meer
test

Puber in huis

Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen. Deze uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Of je spreekt hem zelf wel eens uit. Want zo’n pubertijd is zo gemakkelijk nog niet. Je kind gaat zich tegen je afzetten en ontwikkelt een eigen identiteit.

Lees meer
test

Hoe was het op school vandaag?

Je wilt graag weten hoe je kind het vandaag heeft gehad op school. Alleen hoe krijg je je kind aan het praten over zijn dag? In plaats van de vraag 'Hoe was je dag?' kun je ook onderstaande alternatieve vragen eens proberen.

Lees meer
test

Relatietips voor ouders

Het geeft een fantastisch gevoel om samen met je partner en kinderen een gezin te vormen. Maar wat als je merkt dat je elkaar als partners een beetje vergeet? Alle zorg voor de kinderen kan op je relatie drukken.

Lees meer
test

Tips voor meer balans Gezin en Werk

Je werk en gezin vragen 100% aandacht van je, herkenbaar? Vraag je je elke ochtend af hoe je het vandaag weer moet bolwerken? Heb je op weg naar je werk het gevoel dat je al een hele werkdag achter de rug hebt?

Lees meer
test

Wanneer stap je over naar een groter autostoeltje?

Je kind zit in een maxicosi achter in de auto, terwijl het even oude dochtertje van je nicht al in een groter autostoeltje zit. Je man zegt dat je kind nu hij op de basisschool zit wel in een zittingverhoger kan, jij twijfelt. Hoe zit het ook alweer?

Lees meer
test

Positief Opvoeden, waarom en hoe?

Ben je aan het eind van de dag moe van het corrigeren van je kind? ‘Stop daarmee’, ‘Laat je broertje met rust’, ‘Niet aankomen’? Gooi het dan eens over een andere boeg en kijk wat positief opvoeden je kan brengen.

Lees meer
test

Een goed gesprek voor je puber met vakantie gaat

Je puber gaat voor het eerst alleen of met een groepje op vakantie. Voor je kind naar een zonnig oord vertrekt, zul je vast eerst een goed gesprek met hem of haar willen voeren. Hoe pak je dit aan?

Lees meer
test

Pesten, wat kun je als ouder doen?

Aan het begin van elk schooljaar is de Week tegen het pesten. Elk jaar op 19 april is de Dag tegen het pesten. In de week tegen het pesten, besteden media en scholen aandacht aan pesten.

Lees meer
test

Spraak en taal stimuleren

Je kunt als ouder verschillende dingen doen om de spraak- en taalontwikkeling van je kind te stimuleren. ..

Lees meer
test

Tips voor ouders bij pesten

Tips voor ouders voor als je kind gepest wordt, de pester is of misschien wel een 'meeloper' is. Hoe ga je daarmee om als ouder, wat kan je doen?

Lees meer
test

Wat is pesten?

Pesten is een verschijnsel dat voorkomt in alle culturen, alle landen, alle lagen van de bevolking en op alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt ook dat ongeveer één op de veertien kinderen regelmatig wordt gepest...

Lees meer
test

Ik ben trots op jou!

“Ik ben trots op jou.”  Het zijn slechts vijf woorden, maar gebruik je ze weleens? Of andersom; krijg je ze weleens te horen?

Lees meer
test

Grenzen stellen en handhaven

Sommige mensen hebben hun leven niet onder controle, durven nooit ‘nee’ te zeggen. Daarmee houden ze niet hun eigen grenzen aan, maar de grenzen van anderen.

Lees meer
test

Tips Grenzen Stellen

Je kunt voorkomen dat je een grens moet stellen door te zeggen wat je wél van je kind verwacht. Door regels af te spreken of door positief gedrag te belonen leert je kind gaandeweg waar het aan toe is.

Lees meer
test

Mediawijsheid Pubers

In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel erg belangrijk. Sociale media zijn dan ook een uitkomst voor jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen. Online contact is een aanvulling op offline contact

Lees meer
test

Mediawijsheid Kinderen 4-6 jaar

Vanaf vier jaar is mediagebruik bij de meeste kleuters al een dagelijkse bezigheid. Je kleuter kan zijn aandacht goed vasthouden bij een kleuterprogramma op tv of bij een opdracht in een app. Je kind denkt met een game mee, is op zoek naar uitdagingen en wil problemen kunnen oplossen...

Lees meer
test

Tips Mediagebruik Kinderen

Uit onderzoek weten we dat het belangrijk is om kinderen grenzen te geven bij het gebruik van media. Hierdoor gaan zij bewuster om met media, zodat hun gedrag gezond en veilig blijft....

Lees meer
test

Tips Mediagebruik Pubers

Regels over mediagebruik zijn belangrijk voor pubers. Uit onderzoek blijkt dat regels belangrijk zijn: het helpt tieners bewuster om te gaan met media. Ook al zetten ze zich af tegen bepaalde regels.

Lees meer
test

Onvoorwaardelijk Ouderschap

Wij krijgen veel vragen over straffen en belonen. Veel ouders worstelen ermee om de dagelijkse dingen van kinderen gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld ze aangekleed op de fiets naar school en ’s avonds met een maag vol gezonde groente in bed krijgen.....

Lees meer
test

Uitgangspunten Onvoorwaardelijk Ouderschap

Onvoorwaardelijk van je kind houden is één ding, maar je kind(eren) onvoorwaardelijk opvoeden, is heel wat anders! Onvoorwaardelijk ouderschap legt namelijk de nadruk op het houden van je kind om wie hij is en niet om wat hij doet.

Lees meer
test

Ingrediënten voor een goede basis in je opvoeding

Als ouder/opvoeder wil je dat je kind zich gelukkig voelt, lekker in z’n vel zit en zichzelf kan zijn. Het bieden van deze emotionele veiligheid wordt als de belangrijkste van de vier opvoedingsdoelen gezien. Ken je ze alle vier al?

Lees meer
test

Zit jij op één lijn met je partner?

Misschien herken je het wel? Jij vindt dat die boterham nadat je kind zijn/haar bord niet heeft leeggegeten best wel kan, want anders gaat het zonder een volle buik naar bed. Je partner vindt echter dat dit nou eenmaal de consequentie is van het niet leeg eten van je bord.

Lees meer
test

Hoe is jouw banksaldo?

Kinderen brengen de nodige extra hectiek met zich mee in een huishouden. Soms ben je als ouder het gevoel alleen maar aan het rennen en vliegen te zijn om alle ballen zo goed mogelijk hoog te houden.

Lees meer
test

Verantwoord Gamen

Onze kinderen zijn voortdurend digitaal actief via computer, telefoon, Nintento, Playstation etc. Onderzoek wijst uit dat 13 jarigen zo’n vijftien uur per week op het internet te vinden zijn.

Lees meer
test

Met je tiener op vakantie: hoe houd je het gezellig?

Na de fase van huilende baby’s, peuterpubers en ruziënde kids op de achterbank op reis naar de vakantiebestemming, brengt een vakantie met tieners weer een hele nieuwe uitdaging met zich mee. Een vakantie met het gezin is leuk, maar met tieners niet altijd even gemakkelijk.

Lees meer
test

Je puber voor het eerst alleen met vakantie?

Als ouder van een puber zoon of dochter krijg je er vroeg of laat mee te maken. Ze willen niet meer met je mee op vakantie maar alleen met vrienden....

Lees meer
test

Loslaten...hoe doe je dat?

Eigenlijk is loslaten een doorlopend thema in je opvoeding waar je ze het liefst niet alleen zolang mogelijk bij je wilt houden maar je ze ook wil behoeden voor gevaren, teleurstellingen, pijn, etc. De moelijkste opgave van het ouderschap… 

Lees meer
test

Cyberpesten: Wat kan je als ouder doen?

Cyberpesten is enorm ingrijpend voor kinderen. Jij als ouder kan van alles doen om te voorkomen dat je kind last krijgt van cyberpesten.  Kinderen maken geen onderscheid tussen online en offline pesten

Lees meer
test

Hoe autonoom voed jij je kind(eren) op?

Kinderen willen (net als wij) graag de dingen zelf bepalen en zelf uitzoeken en zelf uitproberen. Het is een aangeboren behoefte. Autonomie heet dat. Met aanmoedigen van autonomie stimuleer je je kind zelfstandig nieuwe en moeilijke dingen te doen, en te leren van ervaringen.

Lees meer
test

Verbinding binnen je gezin

Als gezin is het lang niet altijd makkelijk om het gezellig te houden. Hoe zorg je ervoor dat je het fijn hebt met elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen graag tijd met elkaar doorbrengen? Bij het krijgen van een gelukkig gezin hoort een goede verbinding.

Lees meer
test

De invloed van kinderen op je relatie

Bijna alle ouders van jonge kinderen maken een relatiedip door na de geboorte van hun kind. De impact van een kind op je relatie is enorm. Iets wat door de meeste onderschat wordt. 

Lees meer
test

Hoe geef jij seksuele voorlichting aan je kind?

Seksuele voorlichting: het hoort bij de opvoeding, maar veel ouders vinden het een lastig onderwerp. Want hoe en wanneer begin je met je kind over seks? En wat zeg je wel en wat niet? 

Lees meer
test

Eenzaamheid onder jonge moeders

Meer dan de helft van de vrouwen die net een baby heeft gekregen, voelt zich soms - of heel vaak - alleen. Ook als je een grote vriendinnenkring of familie om je heen hebt, kan het moederschap eenzaam aanvoelen en heel anders zijn dan je had voorgesteld. 

Lees meer
test

Het belang van voorlezen

De Nationale Voorleesdagen zijn op 25 januari begonnen, speciaal voor de kleintjes die nog niet zelf kunnen lezen.

Lees meer
test

Gezins Vision/Mood board maken

Het nieuwe jaar is begonnen, de uitgesproken tijd voor goede (gezin)voornemens. En hoe leuk is het om die samen met het hele gezin te maken? Bovendien is het veel makkelijker om je samen aan goede voornemens te houden dan wanneer je dit in je eentje moet doen.

Lees meer

Cookie-melding

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door verder te gaan, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Wij respecteren jouw privacy en verzamelen geen persoonlijke gegevens zonder jouw toestemming. Lees ons Privacybeleid voor meer informatie. Je kunt je cookie-instellingen op elk moment wijzigen.